#2019cuSTIL – Cercetășia în viața profesională

Idealul oricărui cercetaș este ca tot ceea ce primește datorită acestei educații să-l impacteze complet și să devină un mod de viaţă. Pentru acest an cercetășesc centrul nostru local și-a propus să abordeze acest ideal mai îndeaproape. Una dintre inițiativele în această direcție este campania #2019cuSTIL – o serie de articole prin care cercetăși activi sau care au activat în cadrul comunității noastre pvestesc despre cum se simte cercetășia și în afara activităților desfășurate. Continuăm seria interviurilor cu doi “băieți”, a căror viață profesională a fost sprijinită de abilitățile învățate la cercetași. Lectură plăcută!

 

  1. Poți să îmi spui câteva cuvinte despre tine? (Cine ești? Ocupația? Rolul tău in cercetășie?)

 

Sunt Andrei Neagu. Conduc o academie privată de reconversie profesională în IT. Sunt Microsoft Certified Trainer. Organizez workshopuri de dezvoltare personală și profesională. Am fost 10 ani lider la ramurile: temerari, exploratori și seniori.

 

 

Mă cheamă Andrei Avram, dar toată lumea-mi spune Yeti. În prezent conduc echipa de dezvoltare software a 8vance (8vance.com), un startup olandez care își propune să schimbe radical modul în care oamenii își găsesc de lucru. La cercetași, sunt lider de eXploratori la Alba Iulia și în prezent servesc ca președinte al Organizației Naționale Cercetașii României.

 

(Sursa – Pagina personală de Facebook)

  1. Ce abilități ai dezvoltat la cercetași și îți sunt folositoare in cariera ta profesionala?

 

Abilitatea de a relaționa ușor cu alți oameni, de a contribui la formarea lor și de a fi lider. (Andrei Neagu)

 

 

Lista-i foarte lungă, și pe măsură ce trece timpul conștientizez tot mai multe dintre abilitațile pe care le datorez, măcar în parte, cercetășiei. Cele mai utile în rolul de acum ar fi cum să abordezi cu optimism și deschidere orice situație nouă și cum să conduci o echipă / un proiect.
Deși, ca să fiu sincer, diferitele roluri în cercetășie mi-au întărit și pasiunea pentru programare, întrucât din liceu deja am început să dezvolt tot felul de sisteme informatice pentru cercetași, și până la un punct, inclusiv după ce mi-am terminat studiile, acele sisteme erau considerabil mai complexe decât ce făceam pentru companiile pentru care lucram. (Andrei Avram)

(Sursa – Pagina personală de Facebook)

 

  1. Poți să îmi spui când sau cum ai dobândit aceste abilități?

 

De-a lungul activității de lider scout. (Andrei Neagu)

 

Nu cred că te oprești vreodată din învățat. Atât ca cercetaș cât și ca lider, înveți de la toți cei din jurul tău. Cred că mediul sigur de la cercetași m-a încurajat să îmi împing limitele tot mai mult, iar responsabilizarea treptată mi-a dat încrederea să încerc să fac tot mai multe lucruri. Dar sunt multe lucruri mărunte pe care le dezolvți fără să îți dai seama; spre exemplu, cercetașii își împart întotdeauna mâncarea – e o lecție fantastică de comunitate pe care o primești din ziua 1; cercetașii sunt implicați în luarea deciziilor în grupul lor – și astfel învață (pe propria lor piele) despre responsabilitatea alegerii, dar și despre importanța inițiativei – este o lecție de democrație pe care greu o găsești în alte locuri; în camp, cercetașii au roluri clare, pe care le îndeplinesc prin rotație, dar fără de care niciunul din ei nu s-ar putea bucura de camp – care e un exercițiu practic de civism care construiește încredere conceptul de comunitate.
Cred ca pot să dau zeci de astfel de exemple. E adevărat că cercetașii învață să facă focul, să lege noduri și să se orienteze în pădure, dar adevăratele abilități le obțin în timp ce folosesc siguranța de sine care vine la pachet cu ele pentru a-și construi propriile aventuri. (Andrei Avram)

(Sursa – Pagina personală de Facebook)

 

 

  1. Ce folosești cel mai des din ce ai învățat la cercetași?

 

Motto-ul cercetașului a devenit motto-ul vieții mele, personală și profesională. Apare ca motto personal și în CV-ul meu. În tot ceea ce fac încerc să las lumea un pic mai bună decât am găsit-o. (Andrei Neagu)

 

Cercetășia este parte din viața mea, nu pot să trag o linie între lucrurile pe care le-am învățat la cercetași și restul vieții mele. Dar pot spune că cercetășia mi-a cultivat responsabilitatea, respectul și toleranța și mi-a antrenat perseverența, disciplina și răbdarea.
Aș adăuga la lista asta că tot la cercetași mi-am dezvoltat o conexiune adâncă cu natura, în mijlocul căreia încerc să ajung cât mai des. (Andrei Avram)

 

 

  1. Cum se comportă un cercetaș la locul de munca? A existat vreun moment in viața ta profesionala in care valorile transmise de cercetășie nu coincideau cu cerințele locului de munca?

 

Din ce am observat, cercetașii în general sunt apreciați la locul de muncă prin onestitatea, spiritul de echipă și hărnicia lor. Până acum aceste valori au coincis cu cele ale firmelor la care am lucrat. (Andrei Neagu)

 

Un cercetaș la locul de muncă (cel puțin cercetașul ăsta) se comportă ca un cercetaș în camp sau în Centrul Local: își propune să facă niște lucruri, le planifică, le duce la îndeplinire. Își susține echipa, învață continuu și știe când să cedeze și când să insiste într-o dezbatere. (Andrei Avram)

 

  1. Cum poți aplica legea cercetașului la locul de muncă?

Legea cercetașului se regăsește în general în regulamentele interne ale marilor companii. Exersarea legii scout m-a ajutat să mă integrez ușor în companii. (Andrei Neagu)

 

Cred că cercetașii ar trebui să se uite la legea cercetașului ca la un cod de conduită personală, pe care aleg să-l aplice, zi de zi – indiferent că-s la școală, la muncă sau acasă. Cel mai mic lucru pe care putem să-l facem este să facem o faptă bună în fiecare zi – spre exemplu, dacă tot mi-am amintit, mâine le voi duce brioșe colegilor!
Dar cred că dacă aplicăm legea cercetașului la toate deciziile pe care le luăm, ea se va regăsi și în lucrurile pe care le facem la locul de muncă. Loialitatea și respectarea cuvântului dat, ajutorul oferit altora, cumpătarea, respectarea muncii – chiar și voioșenia și însuflețirea sunt toate calități pe care orice angajator și le dorește de la oamenii cu care lucrează – în echipa mea, 15% suntem cercetași, și poate și din cauza asta, a fi cercetaș este acum un avantaj serios la angajare 😊. (Andrei Avram)

 

  1. Privind prin prisma valoriilor deprinse la cercetași, crezi că cercetășia te-a avantajat in vreun fel în fața celorlalți?

De fiecare dată când trebuie să mă prezint mai pe larg descriu pe scurt printre altele și activitatea mea de lider scout. Spunând asta observ că reușesc să creez mai ușor relații. Oamenii zâmbesc aproape de fiecare dată. Voluntariatul meu în cercetășie le oferă o garanție a valorilor morale după care-mi ghidez viața. (Andrei Neagu)

E greu de spus – cercetășia e o componentă din educația pe care-am primit-o, dar oamenii din jurul meu au beneficiat de alt mix de surse de educație. Cred cu tărie că cercetășia m-a ajutat pe mine, nu știu dacă în fața celorlalți 😊.
În mod cert, cercetășia mi-a îmbogățit viața și m-a pus într-o sumedenie de ipostaze complet noi pentru mine și extrem de variate – lucruri care m-au ajutat să am o înțelegere mai largă asupra lumii în care trăiesc. (Andrei Avram)

 

  1. Cum împărți timpul dintre cercetășie și locul de munca? Există timp și pentru cercetășie atunci când ai o cariera?

 

Acum nu mai sunt activ în cercetășie, dar desfășor activități de volutariat pentru a lăsa o lume mai bună. (Andrei Neagu)

 

Cu dificultate 😊. Am o meserie și un loc de muncă care sunt destul de solicitante, dar în medie două ore pe zi le dedic cercetașilor. Ceva mai mult de jumatate din weekendurile unui an sunt puse de-o parte pentru cercetași, fie pentru nivelul național (participare evenimente, întâlniri Consiliul Director, Adunare Generală, reprezentare) fie pentru Centrul meu Local. Cred că sunt măcar 20 de zile/an în camp și călătoresc pentru cercetași măcar o dată pe lună la București (locuiesc la Cluj).
Da, este loc și de cercetășie, și de familie, și de carieră – și avem sute de lideri în organizație care ne demonstrează asta în fiecare zi! (Andrei Avram)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Close