Dupa un camp urmeaza… un alt camp

21-28 august 2016

camp25_explo

După 3 zile petrecute la Campul jubiliar, organizat cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de cercetășie cu specific catolic în România, din Adjudeni, cinci exploratori ai centrului nostru și alți 16 exploratori francezi s-au avântat în următoarea aventură a verii lor, campul din Ceahlău.

Campul a început cu un hike de 14 km până la primul loc de înnoptat, adică la Iugani. Drumul a fost lung și obositor, dar tinerii au fost determinați să continue datorită gândului că se vor bucura de un duș când vor ajunge acolo, nu unul în râu, ci într-o cabină de duș. Au ajuns acolo după câteva ore, așteptați fiind de liderii lor. După ce și-au umplut burțile la cină, a urmat o seară în bâlci, deoarece în Iugani se sărbătorea chiar hramul bisericii. În bâlci, atât românii, cât și francezii au petrecut, au dansat și s-au dat în iujuri tocmai până la ora unu noaptea, când toata lumea era în paturi.

Iuganiceahlau1ceahlau2

A doua zi de camp a început cu o slujbă predicată chiar de episcopul de Iași, Petru Gherghel. După slujbă și după ce exploratorii au savurat înghețata de la căruța din sat, liderii au lansat o provocare. Exploratorii au fost împărțiți în echipe în care să se afle cel puțin un roman și au început să ceară prin sat ingrediente pentru a putea găti ceva pentru acel prânz. Dacă o echipă nu reușea să facă mâncare, trebuia să ceară de la altă patrulă din mâncarea lor. Dacă aduceai mâncare deja făcută de către săteni sau cumpărată, aceasta putea fi mâncată, dar nu conta pentru concurs. Prânzul a fost jurizat de către lideri. Spre nefericirea tuturor, primii care au apucat să mănânce au făcut-o de-abia la ora trei. În sfârșit au urmat și mult așteptatele dușuri. Apoi s-a mers pe un teren de fotbal unde aveau să se joace diferite jocuri. După ce s-au distrat pe teren, exploratorii au mers din nou în bâlci, dar de data asta doar până la ora 10, întrucât dimineața următoare venea un autocar să îi transporte la următorul loc de camp.

Tinerii s-au trezit de dimineață, odată cu găinile, au mâncat, și-au luat bagajele și au pornit la drum. După un drum de aproximativ 2 ore au ajuns la Cabana Falon, unde aveau să stea pentru următoarele cinci nopți. Au montat corturile, iar la sfârșit băieții s-au împărțit în 2 echipe: una a avut de improvizat un acoperiș pentru vatră dintr-o prelată, iar cealaltă a trebuit să facă un catarg, toate în timp ce fetele se ocupau de mâncare. A urmat încă o ocazie de duș pentru exploratori, dar de data asta în râul rece. Din nou, ei s-au culcat devreme, deoarece dimineața următoare aveau de făcut un alt hike.

cabana

A patra zi de camp a început devreme și a continuat iute: un mic dejun rapid, iar apoi repede un bagaj pentru hike și… plecarea. Plini de energie, exploratorii au plecat pe traseu, dar după nici o oră au deviat pe o scurtătură pe unde au fost ghidați de către cabanierul de la Falon. Au făcut o pauză de cateheză de jumătate de oră și apoi și-au continuat drumul. Au trecut câteva ore bune de urcat și au ajuns în sfârșit la Vârful Toaca, al doilea cel mai înalt vârf din Masivul Ceahlău. Au stat câteva ceasuri prin împrejurimile vârfului, au mâncat, s-au odihnit, și apoi au plecat din nou la drum. S-au întors pe drumul pe care trebuia să meargă inițial. După mult mers, au ajuns iar la cabană. Acolo au avut timp să se relaxeze, apoi a urmat masa, iar după focul de seară, unde au cântat și s-au jucat un joc de-a v-ați ascunselea.

img-20160910-wa0021    img-20160910-wa0032

În ziua de 25 august, după micul dejun, tinerii au fost împărțiți iar pe echipe. Fiecare echipă avea de făcut câte ceva pentru a lasă ceva frumos în urma noastră pentru cabanier: o echipă avea de făcut o cușcă nouă pentru câinii de la cabană, una să construiască garduri pentru complex, iar una să le și  vopsească. Munca a durat aproape toată ziua, așa că nu au mai avut alte activități mari în timpul zilei, ci doar de strâns lemne, gătit, adus apă.

ceahlau3

În schimb, când s-a lăsat seara, toți și-au pus cămașa pe ei și au mers la un loc special pentru că 6 dintre exploratorii francezi aveau să își depună promisiunea chiar în camp. Românii au asistat cu onoare la ritualul lor de depunere a promisiunii și au fost chiar răsplătiți cu câte o cravată și câte un însemn purtat de către cei de la Paris. În seara respectivă, cu toții au admirat cerul. Mulți au spus că nu au mai văzut un cer atât de înstelat…

A șasea zi de camp a fost una mai specială, întrucât a fost una rezervată jocurilor, cum ar fi: trasul sforii, capturarea steagului, steaua, inelul dacic, Oxford&Cambridge. În noaptea acelei zile, exploratorii au avut ocazia să facă și de planton.

ceahlau4

În dimineața zilei de 27, românii și francezii și-au luat la revedere. Francezii aveau de prins un avion de la București în ziua aceea, așa că au plecat. Românii noștri rămași singuri au plecat după scurt timp pe un traseu până la Cascada Duruitoarea. Traseul a fost de o dificultate destul de scăzută așa că cei rămași au avut multă energie să și urce , să se și joace. Au avut prânzul chiar lângă cascadă.  După s-au întors la cabană și și-au strâns și ei corturile căci următoarea zi trebuia să se trezească la ora cinci și să plece spre gara la ora șase. Seara s-a terminat la căldura focului cu multe discuții.

ceahlau5

Ultima zi de camp a început pe când nici soarele nu zâmbea. La ora cinci toată lumea era în picioare și muncea pentru a putea fi super eficienți. Cu o mică întârziere s-a plecat spre gară, dar copiii nu au pierdut trenul. De aici a urmat un drum lung în care toată lumea a dormit.

img-20160910-wa0024

“Pentru mine acest camp a fost o experiență de neuitat datorită grupului de francezi care ne-a însoțit. Am învățat cum se practică cercetășia și în altă țară, iar noi la rândul nostru am arătat ce înseamnă cercetășia românească.” – Theodora

 

                                                                      Alex Cireşă, Explorator

Leave a Reply

Close