Împreună de Crăciun

Împreună de Crăciun

Cercetaşii centrului local „Adormirea Maicii Domnului” au ales şi în acest an să petreacă împreună sărbătorile de iarnă. Prin diferite activităţi la care au participat, aceştia au încercat să traiască după principiile şi valorile cercetăşeşti, să aducă bucurie în sufletele celor aflaţi în suferinţă, dar şi să promoveze pacea ca modalitatea de a relaţiona cu ceilalţi.

1-10858372_10152902392639659_4881544645233288434_n

Primul eveniment la care au participat cercetaşii a fost împărţirea „Luminii Păcii de la Betleem”. Pe data de 20 decembrie, cu mic cu mare, toţi cercetaşii din Bucureşti s-au întălnit la Biserica Ortodoxă „Sfântul Gheorghe Nou” pentru a primi această lumină. „Lumina Păcii de la Betleem” este un proiect iniţiat de cercetaşii austrieci ce are ca scop: purtarea acestui simbol la cât mai mulţi oameni; transmitea tuturor celor ce primesc lumina mesajul de pace prin care este definit acest simbol; încurajarea lumii întregi în crearea şi trăirea păcii. Lumina Păcii a fost adusă în România de o delegaţie de cercetaşi care a participat la ceremonia de la Viena, în data de 13 decembrie, ceremonie cu reprezentanţi ai diferitor confesiuni, în care s-a oferit flacăra aprinsa de la Betleem.

1-IMG_8974

Următorul pas al acestei activităţi a fost distribuirea luminii în comunităţile din care fac parte cercetaşii. Astfel, după această ceremonie, cercetaşii catolici au plecat la concerctul de colinde „Christus Natus Est”, desfăşurat în Catedrala „Sfântul Iosif” pentru a împărţi lumina tuturor credincioșilor prezenţi. A doua zi, cercetaşii din centrul nostru local au participat la toate sfintele liturghii şi au împărţit lumina şi în rândul comunităţii lor, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Acest mesaj al păcii a fost transmis şi în noaptea de Crăciun, în timpul concertului de colinde susţinut de corul parohiei, corul „Ave Maria”.

2-IMG_9716

Pe data de 21 decembrie, cei mai mici dintre cercetaşi, lupişorii au organizat un târg de Crăciun în curtea parohiei. Obiectele vândute la acest târg, felicitări şi ornamente pentru brad, au fost realizate la întâlnirile de lupișori. Cu ajutorul acestei activități lupişorii au încercat să-şi dezvolte partea lor socială şi să-şi învingă timiditatea. Foarte activi şi curajoşi, copiii au trecut peste aceste obstacole şi au impresionat prin calităţile lor de comercianţi. Cu ajutorul banilor strânşi de ei, lupişorii vor merge la un parc de aventură.

3-IMG_9745

Pe data de 22 decembrie, cercetaşii alături de grupul de tineri al bisericii, au mers să colinde bătrânii parohiei. Această tradiţie a început în anul 1995. Prin cântecele lor, cercetaşii şi tinerii au încercat să vestească Naşterea Domnului şi să aducă un strop de fericire celor neajutoraţi şi singuri. Primind şi mici pachete cu alimente de la colindători, bătrânii au fost foarte emoţionaţi. Ascultând problemele acestora, cercetaşii le-au urat multă sănătate, sărbători fericite şi o viitoare colindă în anul care urmează.

5-IMG_9782

În ziua de Crăciun, pe 25 decembrie după liturghia de dimineaţă, temerarii, copiii aflaţi în gimnaziu, au organizat sceneta de Crăciun. Întruchipând momente din viaţa lui Moş Crăciun şi ale ajutoarelor sale, momentul naşterii lui Isus Cristos şi alte scene specifice acestei perioade, temerarii au reuşit să transmită prin jocul lor mesajul acestei sfinte sărbători. Prin talentul lor actoricesc şi datorită unei lungi perioade de repetiţii momentul artistic a fost foarte reuşit şi s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Reuşita lor a fost apreciată până şi de adevăratul Moş Crăciun care s-a hotărât să se oprească şi pe la copiii din parohie şi să le ofere mici cadouri.

4-10882332_10152902374349659_7346887466206212471_n

Chiar dacă Crăciunul sosise, cercetaşii au continuat activităţile lor şi în zilele ce au urmat. A doua şi a treia zi de Crăciun au pornit să colinde şi familiile parohiei. Printr-o atmosferă foarte relaxată, încărcată cu multe glume şi multe amintiri, cercetaşii au poposit în casele familiilor din parohie pentru a duce bucuria Naşterii Domnului. Primiţi cu daruri vestite şi cu multă bucurie, aceştia au colindat cu multă hărnicie şi spor. Colinda s-a încheiat la biserică, unde tinerii şi cercetaşii au petrecut o seară împreună pentru a-şi dărui „daruri pentru suflet”. Motto-ul acestei seri a fost: „A folosi timpul care trece înseamnă a investi în ceea ce nu trece”.

IMG_20141226_145434

Toate aceste evenimente i-au ajutat pe cercetaşi să facă din ei o adevărată busolă de oferit lumii întregi, aşa cum spune şi sfântul părinte Papa Francisc în mesajul lui către cercetaşi: „Oamenii trăiesc adesea în situaţii obositoare în oraşe, uneori riscând să devină dezorientaţi şi pierzându-şi capacitatea de a vedea orizontul, de a simţi prezenţa lui Dumnezeu. Adevărata busolă de oferit acestor fraţi şi surori este o inimă apropiată, o inimă ‘orientată’ spre Dumnezeu”.

Valentin Petrila

Leave a Reply

Close